Rondreizen met kinderen in Thailand

Rondreizen met kinderen door Thailand

Het eerste wat je doet als je in Thailand bent aangekomen, is zoeken naar een taxi. En daar zijn er bijna honderdduizend van in Bangkok. Met kinderen rondreizen in Thailand is eenvoudig. Er zijn ontzettend veel verschillende vormen van vervoer, en het is allemaal erg betaalbaar. Luxe in een privétaxi naar je volgende bestemming? Of ga je liever lowbudget met de bus? Wat jij wilt... Het is er allemaal.

Vliegen
Er zijn vele manieren om rond te reizen in Thailand. De grootte van het land maakt dat de meeste ouders vroeg of laat voor een traject per vliegtuig kiezen. Er is een uitgebreid netwerk van binnenlandse vluchten beschikbaar. Thai Airways, de nationale carrier verbindt de meeste grote steden onderling. Het is de meest betrouwbare maar vaak ook de duurste aanbieder. Andere prijsvechter in de Thaise regio als Nok Air, 12Go en Air Asia hebben voor een aantal trajecten en tijdstippen de tarieven onvoorstelbaar goedkoop gemaakt. De prijsvechters kennen echter in tegenstelling tot Thai Airways geen kinderkorting. Daarnaast zijn de beste prijzen niet last minute maar juist zo vroeg mogelijk te krijgen.

Auto huren
Je kunt in Thailand prima zelf een auto huren en deze ook besturen. Het verkeer rijdt links is zeker in de grote steden vaak chaotisch en er gelden nogal wat ongeschreven regels. Bij ongelukken wordt een westerse bestuurder standaard als schuldige aangewezen die opdraait voor de kosten. Wij zouden om die reden in het land zelf niet snel een eigen auto huren, zeker omdat je vaak ook zeer betaalbaar een privétaxi met chauffeur kunt huren, ook voor de langere afstanden. Groot voordeel van privévervoer is natuurlijk het transport van deur naar deur, met kinderen vaak een fijne optie.

Trein
De trein is een heerlijk vervoermiddel als je met kinderen reist. Thailand heeft een uitgebreid spoorwegennet waar toeristen op een aantal trajecten veel gebruik van maken. Populaire lijnen zijn die tussen Bangkok en Chiang Mai, Udon Thani en naar Maleisie. Een eigen coupeetje in een nachttrein is voor onze kinderen altijd een groot avontuur.

Bus
Ook reizen per touringcar over de grote trajecten is met kinderen vaak goed te doen. Over het algemeen rijden de bussen redelijk op tijd, soms maken ze echter extra rondjes in de stad van vertrek om nog meer passagiers te lokken of op te halen. Hierdoor kan de reistijd langer uitvallen dan verwacht. Op die extra onvoorspelbare reistijd zit je misschien niet te wachten met ongeduldige kinderen.

Songtaew of minivan
Veel transport tussen de kleinere steden vind plaats in minibusjes of songtaews, die pas gaan rijden als er voldoende betalende passagiers zijn. Als je je kind op schoot neemt betaal je hier niet voor. De ruimte is vaak wel zo krap dat je voor de lange ritten wellicht liever een extra zitplaats betaalt.

Tuktuk
Voor de kortere afstanden in de stad kiezen wij vaak voor de tuktuk. Ze hebben geen vaste tarieven en als toerist zul je vaak stevig moeten onderhandelen om een gangbaar tarief te bemachtigen. Het onderhandelen wordt eenvoudiger als je vooraf navraag hebt gedaan naar het gangbare tarief. Onze kinderen vinden deze vorm van transport erg leuk. Heerlijk verkoelend als het erg warm is.

Taxi
In Bangkok zul je vaker aangewezen zijn op de taxi. Kies een metertaxi en zorg ervoor dat de meter gelijk na vertrek ook echt aangezet wordt. Geen auto in de buurt? Elke brommer kan dienen als brommertaxi. Uiteraard minder veilig, maar soms is een alternatief minder aantrekkelijk of niet voorhanden.

Boot
Met zoveel kust, eilanden en rivieren ontkom je tijdens een reis waarschijnlijk niet aan een tochtje per boot. Een leuk avontuur. In Bangkok heb je de snelle (taxi)boten door de khlongs (grachten/riviertjes), waarbij je razendsnel moet in- en uitstappen. Naar grotere eilanden varen comfortabele ferry's af en aan. Wil je sneller? Dan kun je op veel plaatsen gebruik maken van een speedboot. En voor kortere tripjes stuiteren daar de typisch Thaise longtailboten over het water. Smalle kleurrijke bootjes met een motortje waarvan de schroef een paar meter naar achteren uitsteekt om ook in ondiep water vooruit te komen. Al deze boottochtjes zijn ook met kids goed te doen.

Tip: Ga je per boot, let dan wel op de aanwezigheid van zwemvesten. Bij speedboten op open zee kan het er wild aan toe gaan. Kinderzwemvesten zijn eigenlijk nooit aanwezig. In Thailand zijn op veel plekken opblaasbare kinderzwemvesten te koop.

 
Banner

Thailand experts

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner