Gezond en veilig reizen met kinderen in Thailand

Hoe gezond en veilig is Thailand voor kinderen?

Als je voor het eerst met je kinderen naar Thailand gaat, maak je je misschien zorgen over de risico's die je kinderen lopen. Die zorgen zijn begrijpelijk maar zijn vooral gebaseerd op angst voor het onbekende. Een goede voorbereiding is daarom belangrijk om je bewust te worden van de reële gevaren en daar voorzorgsmaatregelen tegen te nemen.

Malaria
Thailand is zo goed als malariavrij. Alleen in de grensgebieden met Birma in het Noorden loop je een risico. De Dengue-mug, die ook overdag prikt, is wel met een opmars bezig. Het probleem is groter in Latijns Amerika maar ook in Azië vreest men een toename van de knokkelkoorts die door de prik van de mug overgebracht kan worden. Smeren met antimuggenmelk met deet (tot 20% voor kinderen), ook overdag is de beste remedie. Smeer eerst de zonnenbrand en na een half uurtje de muggenmelk als je beide wil gebruiken.

Door kleine kinderen in een goed af te sluiten reisbedje te laten slapen, voorkom je dat ze tijdens hun slaap door de muggen worden gestoken. Ook in accommodatie met airconditioning zul je weinig tot geen last van muggen hebben.

Veilig eten en drinken
Thailand is over het algemeen een zeer hygiënisch land. De gezondheidswaarschuwingen die je over eten en drinken leest, vinden wij aan de voorzichtige kant. Wij gaan er vanuit dat deze waarschuwingen erop gebaseerd zijn om elk risico, zelfs het allerkleinste, te vermijden. Uiteraard is het je eigen verantwoordelijkheid hoe je hiermee omgaat, maar wij willen je hier graag laten weten hoe het er in onze praktijk aan toe gaat.

Het leidingwater in Thailand is niet geschikt voor consumptie, dat klopt helemaal. Met (kleine) kinderen is het, ondanks veel waarschuwen, bijna niet te voorkomen dat ze het soms toch binnenkrijgen. Bijvoorbeeld in het (zwem)bad of onder de douche. Wij zorgen dat de kinderen in die gevallen altijd een flesje (goed) water binnen bereik hebben voor als ze dorst hebben. Onze jongste lieten we op eenjarige leeftijd eigenlijk voortdurend met haar speen rondlopen. Hiermee voorkwamen we (deels) ook dat ze alles in haar mond stopte.

Zelfs straatstalletjes serveren over het algemeen veilig voedsel. Kijk daarbij wel een beetje naar de omloopsnelheid van de waren. De populairste stalletjes zijn vaak ook de veiligste.

De Travelclinic geeft het volgende advies over hoe je reizigersdiarree kunt voorkomen:
'Door na elke handdruk en voor elke maaltijd je handen te wassen, vermindert u de kans op reizigersdiarree al aanzienlijk. Verder moet u ervan uit gaan dat het water besmet. Dus ook rauwkost en sla kan afgespoeld zijn met besmet water. IJsklontjes worden ook vaak gemaakt van besmet water. Eet alleen gerechten die heet en vers op tafel komen. De gerechten moeten goed doorbakken en gekookt zijn. Schil zelf al het fruit dat u eet.'

Over ijsklontjes:
In veel reisgidsen wordt ook nog steeds gewaarschuwd tegen ijsblokjes en gewassen groenten. Onhygienisch ijs wordt inderdaad veel gebruikt voor koeling. De ijsblokjes in je colaatje worden echter bijna overal machinaal en veilig gemaakt. Kijk even naar de doorzichtigheid ervan en je weet het zeker.

Over fruit:
Al het fruit zelf schillen dat je eet, is ondoenlijk. Je zou geen fruitshake/juice meer kunnen bestellen. En die zijn juist zo heerlijk! Aan het eind van je maaltijd krijg je regelmatig een fruitsalade van de 'zaak'. Wij genieten hier met volle teugen van. Op de stranden lopen fruitverkopers. Zij schillen het fruit (verse ananas of mango, mmm...) waar je bij staat.Zieke Imme

Natuurlijk bestaat de kans dat je kinderen of jij ziek zullen worden. Volgens de Lonely Planet krijgt 30 tot 50% van de eerste bezoekers aan de tropen in de eerste twee weken te maken met diarree. Houdt daar rekening mee bij de samenstelling van je reisapotheek (ORS). Is er iets ernstigers aan de hand, laat dan je kinderen of jezelf onderzoeken in een privé kliniek. De service is daar veelal een stuk beter dan in Nederlandse ziekenhuizen en de kwaliteit doet er ook niet voor onder. De kosten van een consult en medicatie zijn in onze ogen verwaarloosbaar.

Veiligheid
Er bestaat al jaren een negatief reisadvies voor de twee provicies grenzend aan Maleisie in het islamitische zuiden. De bomaanslagen en politieke onrust van de afgelopen jaren hebben echter niet van doen met moslimextremisme maar met de omstreden ex-premier Taksin en zijn opvolgers. Geweld is niet gericht tegen westerse toeristen, al kunnen die daar wel hinder van onder vinden, zoals tijdens de recente sluiting van de vliegvelden na bezetting door demonstranten.

De criminaliteitscijfers zijn laag in Thailand. Wij denken dat dit te maken heeft met de Boeddhistische cultuur waarin materiele welvaart minder belangrijk is en geweld en ruzie redelijk taboe zijn. Natuurlijk blijft het verstandig goed op je spullen te letten en diefstal niet uit te lokken door onachtzaamheid.

Net als in Nederland en Belgie is de kans dat je kinderen een ongeluk krijgen in het verkeer vele malen groter dan dat ze slachtoffer worden van criminaliteit. Het verkeer met name in de grote steden is druk en voor buitenstaanders chaotisch. Goed opletten en de logica (want die is er) leren doorgronden dus.

Meer vragen over gezondheid en veiligheid in Thailand? Welkom op het forum!

 
Banner

Thailand experts

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner