Met kinderen naar het zuiden van Thailand

Met kinderen naar het zuiden van Thailand

Phuket, Krabi, Koh Phi Phi, Koh Samui of Koh Panang: zon, zee en strand. Prachtige bounty eilanden, snorkelparadijsjes, omhoog rijzende karstgbergtes, indrukwekkende jungle. Niet voor niets zijn de zuidelijke provincies razend populair bij (rondreizende) gezinnen. Je kinderen zullen zich dan ook niet snel vervelen in dit deel van Thailand. En ook voor jou als ouder is dit het ideale gebied om bij te komen en heerlijk te relaxen.

Spelen in zee tijdens zonsondergang - Koh LantaDe populariteit heeft echter ook een keerzijde. De prijzen liggen er vooral in het hoogseizoen een stuk hoger dan in de rest van het land en ook de accommodatie is snel volgeboekt. Rondreizen in de periode december t/m februari vraagt wel om wat vooruitplanning, al is er op de bonnefooi ook hier altijd wel onderdak te vinden. Daarnaast heeft het massatoerisme ook zijn invloed op de manier waarop de Thai hier met je omgaan. De hoffelijkheid en vriendelijkheid die je in de rest van Thailand ontmoet, vind je ook hier maar vertoont her en der toch wat sleetse plekken. Het veelvuldig blootgesteld worden aan onze, voor Thaise begrippen, ruwe omgangsvormen heeft merkbaar zijn sporen nagelaten.

Dat gezegd hebbende raden we toch iedereen met kinderen aan een zuidelijke bestemming aan te doen. Nergens in het land (behalve misschien Koh Chang) vind je zoveel bounty paradijzen bij elkaar. En als je een beetje rondkijkt kun je er nog nauwelijks ontdekte pareltjes vinden.

De bekendste bestemming in het zuiden is natuurlijk het schiereiland Phuket. De grootte van het eiland en de nabijheid van attracties als Koh Phi Phi, de Phang Nga Bay en Khao Sok National Park maakt dat veel gezinnen dit als vaste uitvalsbasis voor hun vakantie nemen.

Koh Samui en Koh Phanang in de Chinese Zee zijn vooral bekend om de full moon parties die een jeugdig publiek naar deze eilanden trekt. Toch trekken met name Koh Phanang en het kleinere snorkelparadijs Koh Tao ook veel gezinnen.

Khao Lak was tot de tsunami van 2004 een bekende gezinsbestemming. Toen wij er in 2006 kwamen werd er druk gewerkt aan de wederopbouw. We zagen er toen wel families met blonde kinderen maar in minder grote getale dan we hadden verwacht. Ook bij de rondreizende gezinnen die we de afgelopen jaren hebben gevolgd is de bestemming nog niet zo populair als voor 2004.

Onze eigen favoriet in het zuiden is toch wel Krabi/Ao Nang. De badplaats zelf is leuk, al zijn de accommodaties aan het water over het algemeen naar ons idee wat aan de prijzige kant. Ao Nang is daarnaast vooral een prima uitgangsbasis voor bezoeken aan de Phi Phi eilanden, Raily Beach, de Phang Nga Bay en Koh Lanta. Daarnaast liggen er tal van prachtige kleinere eilanden in de buurt en is het eigen strand van de stad ook zeker de moeite waard.

Het zuiden is goed ontsloten door middel van vliegverbindingen. De luchthavens van Koh Samui, Phuket en Krabi zijn vanuit Bangkok met diverse luchtvaartmaatschappijen (waaronder de prijsvechters) te bereiken. De onderlinge heftige concurrentie houdt de prijzen (zeer) laag. Een alternatief voor vervoer door de lucht is de trein naar Surat Thani. Vanuit deze stad kun je je reis naar Phuket, Krabi of Koh Samui/Phanang vervolgen per bus en/of boot. Veel reisbureautjes in Bangkok verkopen hiervoor pakketreizen.

 
Banner

Thailand experts

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner